Van coniferenperk naar biodivers minipark

Marjan de Jong • 30 december 2022


Hoe kun je een coniferenperk veranderen naar een biodivers mini park?

Coniferen... wie kent ze niet? Vooral in de jaren '70 was het erg in om deze te planten. En dat is precies wat er in dit perk is gebeurd. Uit de kluiten gewassen hoge beplanting wat wel wind tegenhoudt, schuilgelegenheid geeft aan vogels maar verder weinig biodiversiteit oplevert. En als er dan een stuk of 10 staan is de diversiteit ver te zoeken.


Wat kom je zoal tegen als je ze kapt? Ten eerste zie je al snel dat alleen de buitenkant groen is en de binnenzijde een wirwar aan (dode) takken heeft. De grond is nog een ander punt; het is puur stof! Voedingsstoffen, fijne rulle bodem? Vergeet het maar. Dat vraagt het nodige aan verbetering.


De aanpak
Alle coniferen werden gekapt, het groen en de takken gingen naar de buurman die de massa versnipperde en kon gebruiken als bodem voor zijn koeienstal. Mooie toepassing én het gaat niet verloren.

De meeste stobben bleven staan, er werden gaten ingeboord en zand ingestrooid zodat dit vertering in de hand werkt. Ook de specht kwam een handje helpen. De grootste stam werd verwijderd met behulp van een kraan.


De bodem moest echt verbeterd worden voordat er wat geplant kon worden, de pH was 5. Wat is er gedaan:
- Op de plek waar beplanting kwam werd bokashi, kalk, lavameel, compost, blad en tuingrond toegevoegd zo dat elke plant, struik of boom een goede start had.

- De directe omgeving werd (ook) geschoond van puin, bestrooid met kalk en lavameel, bedekt met karton, grasmaaisel en blad.

- Er werden paadjes aangelegd met houtsnippers die langzaam zullen verteren.


Dit alles zal er toe moeten leiden dat de bodem weer leven gaat bevatten en vruchtbaar zal zijn. Over een poosje worden de bevindingen van de grondverbetering gedeeld!


Zie hieronder voor een impressie van de aanpak.

door Marjan de Jong 5 augustus 2024
Ontwikkeling van het voormalig coniferenperk
door CoNatura 21 februari 2021
Blije bij bij krokus.
Hoe krijg je meer vogels naar je tuin?
door CoNatura 3 februari 2021
Heb je afgelopen weekend ook mee gedaan aan de nationale tuinvogeltelling? Heb je ook even de tijd genomen om ze te bekijken? In de winter zijn de vogels beter te zien, in de kale bomen vallen ze gewoonweg meer op. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat ze je regelmatig je tuin bezoeken? Dat kun je door ...
De bodem is de basis!
door CoNatura 29 januari 2021
Helaas zie je het nog té vaak; een 'keurig' aangeharkte tuin met grote stukken onbedekte grond. Zo jammer! Zó'n afbreuk aan de bodem! In de natuur wordt elke kale plek bedekt om ...
Distelvinken in de tuin
door CoNatura 16 januari 2021
Uitgebloeide bloemen laten staan in de winter heeft meerdere voordelen. De meest belangrijke is dat dieren nog kunnen profiteren van de plantenresten of zaden. Zoals deze distelvinken; de zaden van de Agastache foeniculum (dropplant) leveren voedsel voor ze op tijdens een periode waarin dit moeilijker te vinden is dan in de andere seizoenen. Het levert de tuinbezitter een waar kijkplezier op, want de distelvinken (ook wel putters genoemd) blijven rustig een uur zitten peuzelen als ze niet gestoord worden.